ΤΟ ΝΗΣΙ
Η Κρήτη, γενέτειρα του Μινωικού πολιτισμού – της πρώτης μεγάλης ευρωπαϊκής κουλτούρας – είναι ένας τόπος με βαθιές ιστορικές ρίζες και σπάνια φυσική ομορφιά.
Με ακτογραμμή που ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα και περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες σε παραλίες, σπήλαια και εντυπωσιακά ορεινά τοπία, κάθε εποχή του χρόνου.
Στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, η Ελούντα – με πανοραμική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου και μόλις λίγα λεπτά από τον Άγιο Νικόλαο – έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για τον εκλεπτυσμένο σύγχρονο ταξιδιώτη.

H Μινωική Κληρονομιά
Στην Κρήτη, μύθος και ιστορία συνυπάρχουν αρμονικά, χαρίζοντας στο νησί μια αίσθηση διαχρονικού θρύλου. Γενέτειρα του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι Μινωίτες άνθισαν εδώ από το 3000 έως το 1200 π.Χ., αφήνοντας πίσω τους ένα εντυπωσιακό πολιτισμικό αποτύπωμα. Εμβληματικά ανάκτορα όπως της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων μαρτυρούν την αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και ναυτική τους ακμή, ενώ η πίστη τους στη Μεγάλη Μητέρα θεότητα αντανακλά έναν βαθύ πνευματικό κόσμο. Περιηγηθείτε στα μνημεία που σώζονται διάσπαρτα στο νησί και ανακαλύψτε τα μυστικά ενός πολιτισμού που συνεχίζει να εμπνέει.


Η ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Η Κρήτη, νησί με βαθιές ιστορικές ρίζες, φέρει έντονα τη βενετσιάνικη κληρονομιά από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα. Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και τα οχυρωματικά έργα, αρμονικά ενσωματωμένα με την κρητική παράδοση, διαμορφώνουν την ταυτότητα του νησιού. Από τις επιβλητικές πόλεις μέχρι τις γαστρονομικές επιρροές, η βενετσιάνικη κομψότητα παραμένει ζωντανή στην καθημερινότητα της Κρήτης.

Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η κρητική κουζίνα φημίζεται για την έμφαση σε απλά αλλά πλούσια σε γεύση τοπικά υλικά. Φρέσκα φρούτα, λαχταριστά λαχανικά, αρωματικά βότανα και εξαιρετικό ελαιόλαδο αποτελούν τη βάση αυτής της μαγειρικής παράδοσης. Αγκαλιάζοντας τη φιλοσοφία «από το χωράφι στο τραπέζι», οι Κρητικοί αξιοποιούν τους καρπούς της γης τους για να δημιουργήσουν θρεπτικά και αυθεντικά πιάτα.

Αυθεντική Μεσογειακή Διατροφή
Η κρητική κουζίνα, ριζωμένη στην παράδοση, ξεχωρίζει ως μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο.
Ο πλούτος της ντόπιας παραγωγής, που καλλιεργείται με μεράκι αιώνες τώρα, έχει διαμορφώσει μια γαστρονομική κουλτούρα μοναδική, φρέσκια και αυθεντική. Με αφθονία σε πρώτες ύλες από τη φύση της Κρήτης και τη γνώση των ανθρώπων της, η κουζίνα του νησιού προσφέρει γεύσεις που εναρμονίζονται πλήρως με τις εποχές και το περιβάλλον. Από τα γαλακτοκομικά και τα αρωματικά βότανα μέχρι τα χόρτα και τους θησαυρούς των βουνών, η κρητική κουζίνα είναι ένα θαύμα.
Στον σύγχρονο κόσμο, η κρητική διατροφή έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση ως πρωταρχικό παράδειγμα της Μεσογειακής Διατροφής.

Αρχαία Βότανα και Θεραπευτικές Παραδόσεις
Τα θεραπευτικά βότανα της Κρήτης έχουν μακρά ιστορία παραδοσιακής ιατρικής χρήσης. Ευδοκιμούν στα ηλιόλουστα τοπία του νησιού και είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η Δίκταμος της Κρήτης (Origanum dictamnus), το Βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), το Κρητικό Θυμάρι (Thymus capitatus) και πολλά άλλα βότανα εκτιμώνται εδώ και γενιές και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στις παραδοσιακές θεραπείες όσο και στις σύγχρονες πρακτικές βοτανοθεραπείας.

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Η Κρήτη είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες που αναζητούν αξέχαστες διακοπές. Με μια ποικιλία δραστηριοτήτων και εμπειριών, το νησί υπόσχεται μοναδικές και αξέχαστες στιγμές σε όσους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα φυσικά του θαύματα. Από γαλήνια τοπία μέχρι συναρπαστικές περιπέτειες, η Κρήτη καλεί σε εξερεύνηση και προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδι σε όσους τολμούν να αφεθούν στη μαγεία της.